Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τιμή στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο


Με το παράσημο «Σκεντέρμπεη» (Skanderbeg) τιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος και άλλοι τρεις πνευματικοί ηγέτες της Αλβανίας, από τον πρόεδρο της χώρας, Μπαμίρ Τόπι, «για την πολύτιμη συμβολή τους και τη δραστηριότητά τους στην ενδυνάμωση της πνευματικής πίστης και την περαιτέρω ενίσχυση και εμπλουτισμό της θρησκευτικής αρμονίας και συνύπαρξης του αλβανικού λαού».

Παρουσία πολιτικών προσωπικοτήτων, ξένων διπλωματών, ο Αλβανός πρόεδρος εξήρε το ρόλο των τεσσάρων πνευματικών ηγετών (του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, του επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας Σελίμ Μούτσα, του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Ροκ Μιρντίτα και του επικεφαλής των Μπεκτασήδων Ντέντε Ρεσάτ Νάρντχι) και σημείωσε ότι "είναι υποχρέωση όλων μας να τροφοδοτήσουμε την αρμονία και τη συνύπαρξη".

Ο κ. Τόπι τόνισε, επίσης, πως «είναι απαράδεκτο η θρησκεία να χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες και αν κάποια τέτοια τάση θρησκευτικών δραστηριοτήτων με πολιτικό υπόβαθρο εμφανιστεί, τότε πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά».

Ο Αλβανός πρόεδρος έκανε ακόμη αναφορά στα γεγονότα από το 1967, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς κατέστρεψε όλα τα σύμβολα της πνευματικής λατρείας.