Στη συνάντηση εργασίας που έγινε σήμερα το πρωί στα γραφεία της Γ. Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, υπό την Προεδρία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, παραβρέθηκε ο Nομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με την ιδιότητα του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη Ηπείρου. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και κατέθεσε προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών.
Στην αρχική του παρέμβαση ο κ. Αλ. Καχριμάνης, ανέφερε και τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω κατ΄ αρχή στα Γιάννινα, στην Ήπειρο. Είμαι σίγουρος ότι από τη σημερινή συνάντηση θα βγουν θετικά αποτελέσματα και θάθελα να σας ζητήσω, τέτοιου είδους συναντήσεις να γίνονται κατά τακτά διαστήματα, ώστε να λύνουμε προβλήματα και να συντονιζόμαστε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η οικονομική κρίση είναι αισθητή στην Ήπειρο και η ύφεση έχει επηρεάσει κάθε δραστηριότητα και επάγγελμα.
Το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα και να τονώσουν την αγορά και την τοπική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής ανειλημμένων υποχρεώσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από το ΕΣΠΑ.
Επίσης να επισπευστεί το έργο των Γνωμοδοτικών Επιτροπών για νέες εντάξεις στον Αναπτυξιακό Νόμο και να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό ο νέος. Και με την ευκαιρία: Στο νέο αναπτυξιακό νόμο, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ή ενός αντίστοιχου ταμείου, να χρηματοδοτούνται οι επενδυτές σε πρώτο στάδιο και μέχρι να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων από την Πολιτεία. Με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται πολλοί από τους επενδυτές και θα αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για νέες επενδύσεις.
Παράλληλα πρέπει να αναληφθούν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των νέων επιχειρήσεων.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ:
1. Είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί το επίπεδο αλληλοεπικάλυψης ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΚΑΙ Π.Ε.Π., σε επίπεδο σχεδιασμού (ποιος βγάζει τις προκηρύξεις) και σε επίπεδο προϋπολογισμού.
2. Πρέπει να έχουμε άμεση ενημέρωση για το τι δυνατότητες υπάρχουν για μεταφορά κονδυλίων από άξονα σε άξονα και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό; (απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου ή θα υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία;).
3. Ποιος θα είναι, από 1ης Ιανουαρίου, ο ρόλος του Γενικού Διοικητή, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Π.Ε.Π..
4. Πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί με την απλοποίηση ορισμένων διαδικασιών, αλλά και δημιουργίας μηχανισμού άμεσης παρέμβασης και επίλυσης εκκρεμοτήτων. Υπάρχουν πολλές ώριμες μελέτες, που σκοντάφτουν σε μικρές λεπτομέρειες. Παράδειγμα: Η Νομαρχία έχει καταθέσει πρόταση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο της συνδετήριου οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων με την οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς – Κόνιτσας. Σε πρώτο στάδιο απορρίφθηκε επειδή δεν υπάρχει απόφαση παραχώρησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε αχρηστία ευρισκόμενου τμήματος του στρατοπέδου Περάματος. Επίσης πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αντικατάστασης έργων που έχουν μεν ενταχθεί αλλά δεν έχουν απορρόφηση, με άλλα έργα που έχουν ώριμες μελέτες και μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.
5. Είναι ανάγκη να μπουν σε προτεραιότητα τα έργα ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών στις παράλιες περιοχές. Στόχευσή μας πρέπει να είναι πλέον η διασύνδεση του θαλάσσιου με τον ορεινό τουρισμό και με τα τοπικά προϊόντα.
6. Στον τομέα του Πολιτισμού, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα και στις Περιφέρειες να υλοποιούν έργα, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη ευελιξία που έχουν αυτές σε σχέση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
7. Στο μεταβατικό στάδιο και μέχρι να οργανωθούν πλήρως οι Δήμοι, να δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες να εντάσσουν στο ΕΣΠΑ έργα σχολικής στέγης.
8. Είναι αναγκαία η υλοποίηση δράσεων που να στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων.
Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα ακόμη ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν:
Στον Άξονα 3, που αφορά τις Υποδομές, υπάρχει μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων από το ΤΕΕ. Πρέπει να ξεκαθαριστεί σε τι βαθμό και πώς μπορεί να συνυπάρξουν Π.Ε.Π. και Σ.Δ.Ι.Τ.
Στον Άξονα 6 (Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής), είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν:
Α) Η στρατηγική για τα οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα (αν ακολουθηθεί δηλαδή το μοντέλο ΔΙΑΔΥΜΑ ή κάτι άλλο;)
Β) Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για την αποκατάσταση των βιομηχανικών χώρων και της μολυσμένης γης και ειδικά των ποταμών Καλαμά, Αράχθου, Λούρου.
Γ) Το μοντέλο ανάπτυξης στις παραθαλάσσιες περιοχές, αν δηλαδή το άμεσα ζητούμενο θα είναι η βελτίωση των λιμένων ή η βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών.
Στον Άξονα 9: για τις εξειδικευμένες δράσεις απαιτείται συνοχή και συνέργεια με τα ΤΟΜΕΑΚΑ.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
1. Συμπληρωματικά του Π.Ε.Π. και στους τομείς Υποδομές, Αειφόρος Ανάπτυξη &Ποιότητα Ζωής, Ψηφιακή Σύγκλιση, μπορεί να λειτουργήσει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός JESSICA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς θα γίνει η διαχείριση και η επιλεξιμότητα έργων μέσα από το μηχανισμό αυτόν. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε δυνατότητα που παρέχει ο μηχανισμός αυτός, και μάλιστα σε πρώτη φάση μπορεί να εξεταστεί η χρηματοδότηση του έργου επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δίνονται για την εξωστρέφεια των οικονομικών μας δραστηριοτήτων με την επικείμενη ολοκλήρωση του κάθετου κεντρικού οδικού άξονα Αργυροκάστρου – Φίερι – Τιράνων.
2. Υπάρχουν ορισμένα ακόμη ερωτήματα, που αφορούν το ρόλο από εδώ και στο εξής του Ταμείου Συνοχής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για το αν θα υπάρξουν και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, σε ποια κατεύθυνση και ποια θα είναι η φιλοσοφία τους. Σε κάθε δε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση των φορέων, για να μη χάνεται χρόνος.
3. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ήπειρο, μέσω των πρωτοβουλιών της "Invest in Greece A.E.". Εκείνο που σήμερα σας ζητάμε, είναι το Υπουργείο σας, να ωθεί τους επενδυτές και προς την Ήπειρο, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά την Ήπειρο συνολικά είναι η δημιουργία νέων βιοτεχνικών πάρκων σε ‘Αρτα- Καλπάκι –Κόνιτσα- Mέτσοβο και η ολοκλήρωση αυτού της Θεσπρωτίας, για τα οποία πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να δοθούν, όπου χρειάζεται κίνητρα για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και για την ένταξή των επενδύσεων, είτε στο ΕΣΠΑ, είτε στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Επίσης από τώρα πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση σε τοπικό επίπεδο του Φυσικού Αερίου.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Αν και δεν ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητά σας, θέλω να θίξω ορισμένα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, αλλά αφορούν την ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της συναρμοδιότητάς σας, ζητούμε να δοθούν γενναία κίνητρα, είτε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, είτε και μέσω ΕΣΠΑ, για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μονάδων, τη δημιουργία νέων, την εισαγωγή της καινοτομίας.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ως ζήτημα ανάπτυξης, είναι τα αρδευτικά έργα, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν ολοκληρώθηκαν και σήμερα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που υπάρχουν με τη συντήρηση των αρδευτικών τάφρων που κάθε χρόνο καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες.
Την Ήπειρο, την περίοδο αυτή την απασχολεί έντονα το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και της ΖΩ-ΔΩ Α.Ε. οι οποίες είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη του τόπου μας. Ζητάμε την παρέμβασή σας, ώστε στην περίπτωση που τελικά η Αγροτική Τράπεζα, να μεταβιβαστούν οι μετοχές τους με προνομιακούς όρους στους κτηνοτρόφους. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ο αναπτυξιακός τους ρόλος προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας.
ΑΓΟΡΑ – ΤΙΜΕΣ
Με την ευκαιρία και κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ και στο ζήτημα του πληθωρισμού. Πληροφορούμαστε για πρωτοβουλίες που σχεδιάζετε. Προχωρήστε το ταχύτερο δυνατό γιατί ειδικά στην Ήπειρο το κόστος ζωής ανεβαίνει συνεχώς. Στο πρόγραμμά σας βάλτε και τα αγροτικά εφόδια. Από την πλευρά μας, είμαστε διατιθέμενοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, στα πλαίσια που θα καθορίσει το Υπουργείο σας».
Άλλα ζητήματα
Σε άλλα σημεία της παρέμβασής του ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, ζήτησε όπως έχει λόγο και η αιρετή Περιφέρεια για τις μελέτες που πρόκειται να προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουλίου.
Επίσης χαρακτήρισε ανεπαρκές για τις ανάγκες που υπάρχουν στην Ήπειρο, το κονδύλιο των 10 εκ. ευρώ που έχει ζητηθεί από την Γ. Γ. Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα να μεταφερθεί από τα τομεακά στο Π.Ε.Π. Ηπείρου και πρότεινε τη γενναία αύξησή του.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε και στην τουριστική προβολή της Ηπείρου, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που είχε υλοποιηθεί από το Γ΄ Κ.Π.Σ. απέτυχε και ζήτησε να μην προχωρήσει αυτό που προγραμμάτισε η Γ. Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να γίνει νέος σχεδιασμός από την αιρετή Περιφέρεια.
Τέλος αναφέρθηκε και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τονίζοντας ότι η Ήπειρος αντίθετα με ο, τι έγινε στη Δυτική Μακεδονία, με υπαιτιότητα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υστερεί στον τομέα αυτό και ζήτησε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, σε συνεργασία της Αιρετής Περιφέρειας με την Γ. Γ. προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη και να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Στην αρχική του παρέμβαση ο κ. Αλ. Καχριμάνης, ανέφερε και τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω κατ΄ αρχή στα Γιάννινα, στην Ήπειρο. Είμαι σίγουρος ότι από τη σημερινή συνάντηση θα βγουν θετικά αποτελέσματα και θάθελα να σας ζητήσω, τέτοιου είδους συναντήσεις να γίνονται κατά τακτά διαστήματα, ώστε να λύνουμε προβλήματα και να συντονιζόμαστε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η οικονομική κρίση είναι αισθητή στην Ήπειρο και η ύφεση έχει επηρεάσει κάθε δραστηριότητα και επάγγελμα.
Το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα και να τονώσουν την αγορά και την τοπική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής ανειλημμένων υποχρεώσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από το ΕΣΠΑ.
Επίσης να επισπευστεί το έργο των Γνωμοδοτικών Επιτροπών για νέες εντάξεις στον Αναπτυξιακό Νόμο και να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό ο νέος. Και με την ευκαιρία: Στο νέο αναπτυξιακό νόμο, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ή ενός αντίστοιχου ταμείου, να χρηματοδοτούνται οι επενδυτές σε πρώτο στάδιο και μέχρι να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων από την Πολιτεία. Με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται πολλοί από τους επενδυτές και θα αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για νέες επενδύσεις.
Παράλληλα πρέπει να αναληφθούν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των νέων επιχειρήσεων.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ:
1. Είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί το επίπεδο αλληλοεπικάλυψης ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΚΑΙ Π.Ε.Π., σε επίπεδο σχεδιασμού (ποιος βγάζει τις προκηρύξεις) και σε επίπεδο προϋπολογισμού.
2. Πρέπει να έχουμε άμεση ενημέρωση για το τι δυνατότητες υπάρχουν για μεταφορά κονδυλίων από άξονα σε άξονα και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό; (απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου ή θα υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία;).
3. Ποιος θα είναι, από 1ης Ιανουαρίου, ο ρόλος του Γενικού Διοικητή, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Π.Ε.Π..
4. Πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί με την απλοποίηση ορισμένων διαδικασιών, αλλά και δημιουργίας μηχανισμού άμεσης παρέμβασης και επίλυσης εκκρεμοτήτων. Υπάρχουν πολλές ώριμες μελέτες, που σκοντάφτουν σε μικρές λεπτομέρειες. Παράδειγμα: Η Νομαρχία έχει καταθέσει πρόταση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο της συνδετήριου οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων με την οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς – Κόνιτσας. Σε πρώτο στάδιο απορρίφθηκε επειδή δεν υπάρχει απόφαση παραχώρησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε αχρηστία ευρισκόμενου τμήματος του στρατοπέδου Περάματος. Επίσης πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αντικατάστασης έργων που έχουν μεν ενταχθεί αλλά δεν έχουν απορρόφηση, με άλλα έργα που έχουν ώριμες μελέτες και μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.
5. Είναι ανάγκη να μπουν σε προτεραιότητα τα έργα ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών στις παράλιες περιοχές. Στόχευσή μας πρέπει να είναι πλέον η διασύνδεση του θαλάσσιου με τον ορεινό τουρισμό και με τα τοπικά προϊόντα.
6. Στον τομέα του Πολιτισμού, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα και στις Περιφέρειες να υλοποιούν έργα, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη ευελιξία που έχουν αυτές σε σχέση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
7. Στο μεταβατικό στάδιο και μέχρι να οργανωθούν πλήρως οι Δήμοι, να δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες να εντάσσουν στο ΕΣΠΑ έργα σχολικής στέγης.
8. Είναι αναγκαία η υλοποίηση δράσεων που να στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων.
Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα ακόμη ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν:
Στον Άξονα 3, που αφορά τις Υποδομές, υπάρχει μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων από το ΤΕΕ. Πρέπει να ξεκαθαριστεί σε τι βαθμό και πώς μπορεί να συνυπάρξουν Π.Ε.Π. και Σ.Δ.Ι.Τ.
Στον Άξονα 6 (Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής), είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν:
Α) Η στρατηγική για τα οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα (αν ακολουθηθεί δηλαδή το μοντέλο ΔΙΑΔΥΜΑ ή κάτι άλλο;)
Β) Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για την αποκατάσταση των βιομηχανικών χώρων και της μολυσμένης γης και ειδικά των ποταμών Καλαμά, Αράχθου, Λούρου.
Γ) Το μοντέλο ανάπτυξης στις παραθαλάσσιες περιοχές, αν δηλαδή το άμεσα ζητούμενο θα είναι η βελτίωση των λιμένων ή η βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών.
Στον Άξονα 9: για τις εξειδικευμένες δράσεις απαιτείται συνοχή και συνέργεια με τα ΤΟΜΕΑΚΑ.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
1. Συμπληρωματικά του Π.Ε.Π. και στους τομείς Υποδομές, Αειφόρος Ανάπτυξη &Ποιότητα Ζωής, Ψηφιακή Σύγκλιση, μπορεί να λειτουργήσει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός JESSICA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς θα γίνει η διαχείριση και η επιλεξιμότητα έργων μέσα από το μηχανισμό αυτόν. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε δυνατότητα που παρέχει ο μηχανισμός αυτός, και μάλιστα σε πρώτη φάση μπορεί να εξεταστεί η χρηματοδότηση του έργου επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δίνονται για την εξωστρέφεια των οικονομικών μας δραστηριοτήτων με την επικείμενη ολοκλήρωση του κάθετου κεντρικού οδικού άξονα Αργυροκάστρου – Φίερι – Τιράνων.
2. Υπάρχουν ορισμένα ακόμη ερωτήματα, που αφορούν το ρόλο από εδώ και στο εξής του Ταμείου Συνοχής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για το αν θα υπάρξουν και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, σε ποια κατεύθυνση και ποια θα είναι η φιλοσοφία τους. Σε κάθε δε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση των φορέων, για να μη χάνεται χρόνος.
3. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ήπειρο, μέσω των πρωτοβουλιών της "Invest in Greece A.E.". Εκείνο που σήμερα σας ζητάμε, είναι το Υπουργείο σας, να ωθεί τους επενδυτές και προς την Ήπειρο, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά την Ήπειρο συνολικά είναι η δημιουργία νέων βιοτεχνικών πάρκων σε ‘Αρτα- Καλπάκι –Κόνιτσα- Mέτσοβο και η ολοκλήρωση αυτού της Θεσπρωτίας, για τα οποία πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να δοθούν, όπου χρειάζεται κίνητρα για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και για την ένταξή των επενδύσεων, είτε στο ΕΣΠΑ, είτε στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Επίσης από τώρα πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση σε τοπικό επίπεδο του Φυσικού Αερίου.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Αν και δεν ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητά σας, θέλω να θίξω ορισμένα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, αλλά αφορούν την ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της συναρμοδιότητάς σας, ζητούμε να δοθούν γενναία κίνητρα, είτε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, είτε και μέσω ΕΣΠΑ, για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μονάδων, τη δημιουργία νέων, την εισαγωγή της καινοτομίας.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ως ζήτημα ανάπτυξης, είναι τα αρδευτικά έργα, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν ολοκληρώθηκαν και σήμερα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που υπάρχουν με τη συντήρηση των αρδευτικών τάφρων που κάθε χρόνο καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες.
Την Ήπειρο, την περίοδο αυτή την απασχολεί έντονα το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και της ΖΩ-ΔΩ Α.Ε. οι οποίες είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη του τόπου μας. Ζητάμε την παρέμβασή σας, ώστε στην περίπτωση που τελικά η Αγροτική Τράπεζα, να μεταβιβαστούν οι μετοχές τους με προνομιακούς όρους στους κτηνοτρόφους. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ο αναπτυξιακός τους ρόλος προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας.
ΑΓΟΡΑ – ΤΙΜΕΣ
Με την ευκαιρία και κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ και στο ζήτημα του πληθωρισμού. Πληροφορούμαστε για πρωτοβουλίες που σχεδιάζετε. Προχωρήστε το ταχύτερο δυνατό γιατί ειδικά στην Ήπειρο το κόστος ζωής ανεβαίνει συνεχώς. Στο πρόγραμμά σας βάλτε και τα αγροτικά εφόδια. Από την πλευρά μας, είμαστε διατιθέμενοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, στα πλαίσια που θα καθορίσει το Υπουργείο σας».
Άλλα ζητήματα
Σε άλλα σημεία της παρέμβασής του ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, ζήτησε όπως έχει λόγο και η αιρετή Περιφέρεια για τις μελέτες που πρόκειται να προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουλίου.
Επίσης χαρακτήρισε ανεπαρκές για τις ανάγκες που υπάρχουν στην Ήπειρο, το κονδύλιο των 10 εκ. ευρώ που έχει ζητηθεί από την Γ. Γ. Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα να μεταφερθεί από τα τομεακά στο Π.Ε.Π. Ηπείρου και πρότεινε τη γενναία αύξησή του.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε και στην τουριστική προβολή της Ηπείρου, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που είχε υλοποιηθεί από το Γ΄ Κ.Π.Σ. απέτυχε και ζήτησε να μην προχωρήσει αυτό που προγραμμάτισε η Γ. Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να γίνει νέος σχεδιασμός από την αιρετή Περιφέρεια.
Τέλος αναφέρθηκε και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τονίζοντας ότι η Ήπειρος αντίθετα με ο, τι έγινε στη Δυτική Μακεδονία, με υπαιτιότητα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υστερεί στον τομέα αυτό και ζήτησε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, σε συνεργασία της Αιρετής Περιφέρειας με την Γ. Γ. προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη και να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.